Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, Crișana, România. Băile Felix se află la ca. 10 km sud de municipiul Oradea. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.
Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. Se află la ca. 6 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Clima blândă face posibilă creșterea de nuferi subtropicali în lacurile stațiunii. Datorită apelor termale și a numărului mare de turiști care vin an de an, în stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat și sistemul de cazare privat.
Obiective turistice
- Lacurile cu nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase si pești exotici.
- Ștrandul cu apă termală Apollo (1900).
- Aqua Park-ul acoperit din statiune
- Rezervația Naturala “Pârâul Peța” din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).
Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix
- Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani)
- Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 metri).
Cei interesați de istorie și de arhitectură pot vizita următoarele obiective:
- Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice (restaurată în anul 1977);
- clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire aparținătoare ordinului călugăresc Sf. Vincențiu, frumoasă clădire de arhitectură barocă, construită în sec. al XVIII-lea. [5]
- Biserica ortodoxă din Rontău(sec. XV)
- Biserica ortodoxă din Haieu
- Biserica romano-catolică din Haieu (Băile 1 Mai)
- Biserica unită (greco-catolică) din Haieu(1906);
- Biserica de lemn din Brusturiși Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.
Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.
Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional. Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chișcău, sau la Stana de Vale.
- Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.
- Stana de Vale Stâna de Vale(în maghiară Biharfüred) este o stațiune de odihnă și tratament, situată în județul Bihor, aflată în componența comunei Budureasa, în Masivul Vlădeasa, la o altitudine de 1100 de metri, fiind centrul precipitatiilor din România.
Accesul auto se face din drumul național Oradea–Deva care trece prin Beiuș – aprox 85 km. Părăsind drumul național DN 76 și trecând prin localitatea Budureasa DJ 764A se ajunge la Stâna de Vale, parcurgând un drum cu serpentine – aproximativ 27 km. Principalii factori de tratament în Stâna de Vale care atrag mii de turiști anual sunt apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiația solara intensă și ionizarea crescută a aerului. Tratamentele pentru care optează persoanele care ajung la Stâna de Vale sunt pentru afecțiunile endocrine, nevroză astenică și afecțiunile căilor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numară fitoterapia (băile cu plante), electroterapia, masajul, sauna și gimnastica medicală. Efecte dovedite în timp au fost observate în cazul hipotiroidiei benigne și în cazul bolii Basedow, în stadiile I și II. De asemenea, nevroza astenică, afecțiunile căilor respiratorii, stările de debilitate, surmenajul, rahitismul și tulburarile de creștere la copii sunt alte afecțiuni ameliorate aici. Există și contraindicatii în cazul unor boli acute, al hemoragiilor abundente repetate, al bolilor grave ale sângelui (leucemii, anemia pernicioasă etc.), parazitoze, boli venerice în stadiu contagios, boli infectocontagioase, tumori maligne, stări casectice, psihopatii sau epilepsie. De asemenea, stațiunea nu este recomandata femeilor însarcinate în luna a III-a, în sarcinile patologice în orice luna și nici mamelor în perioada de alăptare. Stațiunea se recomandă în tratamentul asteniilor, unor dereglări endocrine (hipertiroidism benign, boala Basedov incipienta, dupa tratamente cu medicamente), dereglarilor respiratorii (neuroza respiratorie), organismului slabit, suprasolicitarilor fizice și intelectuale, anemiilor, rahitismului și dereglarilor de crestere la copii.